Szexuálterápia vol.2.

Speciális szexuálterápia abúzust átélt nőknek

Ez a módszer egy saját tapasztalatokra épülő, gyermekkori szexuális bántalmazást átélt nők orgazmus (és egyéb szexuális) zavarainak feloldására kifejlesztett, egyedülálló terápiás módszer.
​.
A női orgazmus egy nagyon összetett jelenség. A szexuális diszfunkciók kialakulásának ebből adódóan számos oka lehet. Ezek közül a pszichés eredetű okokat, azon belül is a szexuális erőszaknak áldozatul esett nők orgazmus zavarait vizsgáljuk meg közelebbről. Ezekben az esetekben visszatérő probléma a "fal" jelenség, ami elsősorban gondolati elterelődés és kontrollvesztéstől való félelem. Ezen akadályok és traumatikus pontok, valamint a tünetek (jelen esetben diszfunkció) feloldására a következő témák kifejtése és készségszintű fejlesztése javasolt: képalkotás, fantázia erősítő technikák beépítése, összpontosítási képesség, fókusz erősítése, vágyak, fétisek feltérképezése, meditációs és relaxációs technikák elsajátítása, légzéstechnikák gyakorlása, a test és az erogén zónák felfedezése, tudatos érintés és maszturbáció, eszközök használata, partnerrel (ha van) való közös munka, extrém terápiás eszközök és eljárások alkalmazása. A női orgazmus zavarok sokrétű lehetséges eredetét figyelembe véve, a BDSM mint terápiás módszer az egykor bántalmazott nők helyzetében jelentheti a legnagyobb lehetőséget az egyén számára a szellemi és szexuális fejlődés terén. Célom az abúzust elszenvedett nőknek segítséget nyújtani, a gyógyulás folyamatában támogatást biztosítani. A megfelelő, érzelmeket elemző beszélgetések mellett a gyakorlati élmények (pl. masszázs) kiegészíthetik az egyének gyógyulási folyamatát, hiszen az ezen technikák megéléséhez szükséges szellemi adottságok fokozzák a bizalom kiépítésének, az intimitás őszinte formáinak teret adó képességek fejlesztését. A terápia során a páciens szembe kell hogy nézzen olyan tényezőkkel, amelyeket a korábbi bántalmazás során egyszer már tapasztalt, nevezetesen a kiszolgáltatottsággal, a kontroll elvesztésével. Ezekkel a félelmekkel szembenézni óriási teher, hiszen az ilyen esetekben a szenvedő felek számos rendkívül erős védelmi mechanizmussal átszőtt, érzelmi blokkokat kreáló falat építhetnek önmaguk érzelmi világa köré, amely azonban nem kizárólag a negatív, de a pozitív tapasztalatok megélésére irányuló nyitottságot is megakadályozhatja. Különösen felerősödhet ez a vonás azon páciensek esetében, akik gyermekkorukban szenvedték el a bántalmazást. Az említett falak évekig állhatnak érintetlenül, egészen addig, amíg egy hasonló intenzitású intim vagy terápiás élmény meg nem ingatja azokat.

Ennek a típusú szexuálterápiának az a célja, hogy ezeket a falakat tudatosan és végleg lebontsuk. Ez egy roppant érzékeny és megterhelő pszichés folyamat, mely a kliens részéről is nagy fokú türelmet és elköteleződést igényel.


Kérdéseid, vagy időpont foglalási szándékod az alábbi kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével is jelezheted felém!