Update: jelenleg ez a szolgáltatás kizárólag egyéni foglalkozás keretein belül látogatható

Jógaterápia - meztelen jóga

Az általam vezetett jógaórák a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola által képviselt Sri Vaisnava tradíciót követik. Azonban saját gyakorlásom és oktatói tapasztalataim alapján, kialakult stílusvilágban dolgozom, mely letér a kitaposott ösvényről és nem a köztudatban rögzült szabályokat, hanem a gyakorló valós igényeit tartja szem előtt. Ebből adódóan képes vagyok akár váratlanul megváltoztatni az óra menetét, csendről zenére váltani vagy épp fordítva. Az egyes blokkok (pl relaxáció) időtartama mindig változik, ahogy nekünk sincs két egyforma napunk és hangulatunk. A közösen eltöltött időt jógagyakorlásnak hívjuk, de ha úgy érzem épp légzésre, szabadmozgásra (specifikus táncelemek), vagy terápiás beszélgetésre van szükséged, akkor ennek megfelelően fogjuk folytatni. És igen. Ha közösen úgy határozunk, képes vagy átlépni a saját határaid, akkor ruha nélkül gyakorolunk tovább. Óráimat elsősorban az áramlás, dinamika jellemzi. Tehát az alapvetően vinyasa flow típusú órák mindig más téma köré csoportosulnak, legyen az teljes test átmozgatás, csípőnyitás, erősítés vagy meditatív ászanasor. A következő elemekkel témától függetlenül biztosan találkozol, ha engem választasz: ráhangolódás (mantrameditáció), bemelegítés, ászanák/kitartott ülő-és testhelyzetek, valamint egyéb specifikus gyakorlatok, pránayáma/légzéstechnika, relaxáció (mantrameditáció).

Oktatói és gyakorlói tapasztalataimat egyaránt elsősorban gerinc és nőijóga vonalon mélyítettem el. Ezért az utóbbi években egy hibrid rendszert alakítottam ki, mely elsősorban (de nem kizárólagosan) nőknek szól. Az évek során a foglalkozásaim szinte észrevétlenül feltöltődtek terápiás technikákkal is. Jógagyakorlás közben ugyanis nagyon hatékonyan lehet dolgozni testi és lelki blokkokkal egyaránt és addig hozzáférhetetlennek tűnő összefüggések kerülhetnek napvilágra, sőt adott esetben a szexuálterápia tökéletes kiegészítése lehet.

Vannak olyan tipikusan női tünetek és betegségek, melyeknél célzott kezelés szükséges. A kezelés jelen esetben gyűjtőfogalom, mely magába foglalja a gyakorló pontos kikérdezését a fennálló tünetekről, betegség körülményeiről, stádiumáról, az érzelmi- és családi hátteréről, ezen felül a specifikus ászana- és pránayáma gyakorlatokat. A tünet megszüntetéséhez ahogy mondtam, meg kell vizsgálni az életmódból adódó egyéb hajlamosító tényezőket, hogy azokat ki lehessen zárni, különben a gyakorlatok hosszútávon semmit sem érnek. Ez egy tudatos preventív hozzáállást igényel a gyakorló részéről is. Éppen ezért a jógaoktatást (saját gyakorlásom és gyógyulásom mintájára) már inkább 2-3 fős kiscsoportban vagy egyénileg képzelem el.

Kérdéseid, vagy időpont foglalási szándékod az alábbi kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével is jelezheted felém!